SLD Warszawa wyraża ostry sprzeciw wobec wydarzeń na Marszu Niepodległości

dodano 2013-11-14 13:47 w kategorii: Informacje

Stanowisko Rady Warszawskiej SLD w sprawie wydarzeń na Marszu Niepodległości w Warszawie w dniu 11. Listopada 2013 r. Rada Warszawska Sojuszu Lewicy Demokratycznej wyraża swój kategoryczny sprzeciw wobec zajść, do których doszło w stolicy 11 listopada 2013 roku w związku z Marszem Niepodległości organizowanym przez środowiska nacjonalistyczne. Po raz kolejny, pod pretekstem Święta Niepodległości, byliśmy świadkami bandyckiego niszczenia miasta, którego dokonały środowiska skrajnie nacjonalistyczne, kompromitując po raz kolejny nasz kraj i stolicę na arenie międzynarodowej. Z uwagi na to, że do podobnych zdarzeń dochodzi w Warszawie przy okazji Święta Niepodległości regularnie od kilku lat, Sojusz Lewicy Demokratycznej domaga się od Prezydent m. st. Warszawy Hanny Gronkiewicz-Waltz szczegółowej informacji na temat zajść oraz wyciągnięcia konsekwencji w stosunku do osób, które umożliwiły nacjonalistom wywołanie burd i zamieszek w stolicy. Pytamy jakie działania władze Warszawy zamierzają podjąć w przyszłości, aby zapobiec podobnym zdarzeniom, gdzie pod hasłami patriotycznymi bezcześci się polskie symbole narodowe i demoluje miasto. Nie ma i nigdy nie będzie zgody Sojuszu Lewicy Demokratycznej na podobne demonstracje przeradzające się w festiwal chamstwa, agresji, nienawiści i bandytyzmu. Wydarzenia z 11 listopada to kolejny dowód, na niepokojące zjawisko wzrostu sił faszyzujących ruchów w Polsce, którym należy się przeciwstawić raz na zawsze zanim dojdzie do tragedii. Po wygraniu wyborów przez naszą partię zrobimy wszystko aby zablokować prawicowym ekstremistom możliwość siania nienawiści, grożenia mieszkańcom i niszczenia miasta. Rada Warszawska Sojuszu Lewicy Demokratycznej