Łódzkie SLD w obronie sądownictwa

Prawo i Sprawiedliwość systematycznie demontuje kolejne instytucje demokratycznego państwa prawa, zawłaszczając i upolityczniając je pod pozorem reformy.

Po przejęciu telewizji publicznej, Trybunału Konstytucyjnego i sądów powszechnych, PiS zabrał się za przejmowanie Sądu Najwyższego, który między innymi stwierdza ważność wyborów.

Przeciwko zawłaszczaniu instytucji publicznych przez partię rządzącą oraz w obronie niezawisłego sądownictwa zaprotestowali w miniony piątek mieszkańcy Łodzi i okolicznych miast, którzy przeszli ulicą Piotrkowską od siedziby Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego do Placu Dąbrowskiego, przed budynek Sądu Okręgowego.

Wśród protestujących nie zabrakło przedstawicieli SLD, którzy licznie wzięli udział w manifestacji pod nazwą "Requiem dla sądów", zorganizowanym przez Komitet Obrony Demokracji i Obywateli RP. Podczas manifestacji głos zabrał radny SLD Maciej Rakowski. Politycy Sojuszu od samego początku sprzeciwiają się niekonstytucyjnym poczynaniom Prawa i Sprawiedliwości, zapowiadając, że każdy, kto dziś narusza Konstytucję RP, poniesie konsekwencje i nie ucieknie od odpowiedzialności karnej.

W obronie niezawisłego sądownictwaW obronie niezawisłego sądownictwaW obronie niezawisłego sądownictwaW obronie niezawisłego sądownictwaW obronie niezawisłego sądownictwa

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!